Mun elämä -kurssit

TATU – tartu tutkintoon! -hanke, Kuopio, Mun elämä -kurssi

Hankkeessa on tavoitteena kehittää ja arvioida opiskelijoille tarkoitettua avomuotoista kuntoutuspalvelua, johon voi osallistua opiskelun aikana osana opintoja, kehittää palveluntuottajien, oppilaitosten sekä opiskelijan hoito- ja tukitahojen välistä yhteistyötä, pilotoida kuntouttavaa työotetta ja avomuotoista varhaiskuntoutusta yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien kanssa sekä kehittää tiedonsiirtoa ja opiskelijan kokonaiskuntoutumista tukevia malleja oppilaitoksen ja opiskelijan muiden tukipalveluiden välillä.

Hankkeessa on suunniteltu ja pilotoitu Kuopion kriisikeskuksen kanssa yhteistyössä ammatilliseen koulutukseen nivoutuva ryhmä­muotoi­nen ammatillista kasvua tukeva varhaiskuntoutuskurssi. Mun elämä – kurssin kohderyhmänä ovat opiskelijat, jotka tarvitsevat tukea ammatillisen kasvun alkuun saattamiseen sekä elämänhallinnan tukemiseen (vuorikausirytmi, mielenterveys, peli- ja päihderiippuvuudet, sosiaaliset taidot, harrastamattomuus, yksinäisyys ). Kuntoutuskurssi on osa opiskelijoiden vallinnaisia opintoja (1ov) ja sijoittuu lukujärjestyksen mukaisesti osaksi koulupäivää. Kuntoutuskurssi toteutetaan valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen opetussuunnitelman kuntoutus-käsitteen mukaisesti, jolloin kuntoutuksen tehtävänä on ammatillisen kasvun tukeminen. Kuntoutuskurssien vetämiseen osallistuu palveluntuottajan työparina koulutuksen järjestäjän työntekijä, joka työskentelee kurssille osallistuvien opiskelijoiden ohjaustyössä osana heidän muita opintojaan. Kuntoutuskurssin menetelmät ovat toiminnallisia, kokemuksellisia ja omaan kuntoutumisprosessiin sitouttavia sisältäen toimintaan kytkettyjä luottamuksellisia keskusteluja ja ryhmätyöskentelyä.

Kurssin tavoite

Tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus pohtia, saada tukea ja uusia näkökulmia omaan elämäntilan­teeseensa ja jaksamiseensa, saada kokea vertaistukea ja sosiaalista kanssakäymistä. Yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille tietoa mielialaan vaikuttavista tekijöistä ja masennuksesta ja miten omasta psyykkisestä jaksamisesta voi tukea sekä löytää uusia ratkaisumalleja ja selviytymiskeinoja omaan arkeen. Kurssin aikana pyritään tukemaan nuoria tunnistamaan itsessään omia voimavaroja ja vahvistamaan niitä.

Sisällön toteutus 

Tapaamisia 10x2tuntia kerran viikossa. Kurssin sisällön suunnittelussa ja toteuttamisessa huomioitiin osallistujien toiveet ja tarpeet käsiteltävien asioiden suhteen. Toiveita kartoitettiin ensimmäisellä tapaamiskerralla.

1.       Tutustuminen, ryhmän pelisäännöt, toiveet teemoista, tyytyväisyys elämään
2.       Ajatukset ja tunteet oman elämänjanan äärellä, uskomukset ja ajatusvääristymät
3.       Masennus ja mieliala, rentoutuminen
4.       Netti- ja peliriippuvuus
5.       Itsetunto ja omat vahvuudet eri rooleissa
6.       Tällainen olen vai olenko sittenkään, vahvuudet, minäkuva
7.       Tunteet ja ajatukset, mitä toivon itselle, tulevaisuus
8.       Toiminnallinen kerta, mukavan tekemisen vaikutus jaksamiseen ja mielialaan
9.       Kerrat 7 ja 8 yhdistettynä 2x2h, (tällä pilottikerralla jousiammunta)
10.     Tulevaisuus ja selviytyminen

Lisätietoa: anita.monkkonen@sakky.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s