Työvaltainen oppiminen kodinhuoltajilla

Seurakuntaopiston Pieksämäen yksikössä työvaltaista oppimista on kokeiltu koko 2000-luvun ajan. Tatu-hankkeen aikana oppilaitokseen on kehitetty integroidulle kodinhuoltajaryhmälle  uusi työvaltainen opetussuunnitelma, jonka käytännön toteutusta tehdään Tatu-hankkeen puitteissa.

Oppiminen tapahtuu aidoissa, autenttisissa oppimisympäristöissä oikeita töitä tehden. Oppilaitoksen omat palveluyksiköt ja niiden henkilökunta ovat hankkeessa vahvasti mukana ohjaamalla opiskelijoiden ammatillista kasvua. Opskelijat tekevät myös erilaisia asiakasprojekteja harjoitellen ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä.

Oppiminen perustuu sosiokontruktiiviseen oppimiseen, yhdessä töitä tehden. Jokaisen opiskelijan aikasemmin opittu ja vahvuudet kartoitetaan. Kaikille tehdään oma oppimispolku. Osa opiskelijoista opiskelee kiinteästi ryhmässä ja osa työpaikoilla työtä tekemällä.

Atto-aineisiin  (ammattitaitoa täydentäväviin tutkinnon osiin) on integroitu ammatilliset aineet. Atto-aineiden tavoitteet on purettu ja mietitty, minkä ammatillisten aineiden kokonaisuuden sisällä niitä opiskellaan projekteissa.

Oppijat voivat itse vaikuttaa opintoihinsa ja siten heitä sitoutetaan niihin. Välillä joidenkin opintoja kevennetään oman jaksamisen mukaan ja muutoksista sovitaan aina yhteisissä moniammatillisissa palavereissa. Myös nopemmin oppivat on huomiotu: heidän opintojaan on nopeutettu ja heillä on mahdollisuus ottaa osia muista tutkinnoista täydentämään ammattitaitoaan (mm. lähihoitajan tutkinnosta).

Ritva Marjanen; Seurakuntaopisto, Pieksämäki

työvaltainen oppiminen powerpoint

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s